Mezinárodní den nožů

Mezinárodní den nožů připadá na 24.8.2024

Tento den bychom měli vzdát hold nožům, které denně používáme. Nože se dříve vyráběly z kostí, kamene a křemene, dnes se k jejich výrobě používá titan, bronz, železo a ocel. Nože používáme k vaření, jídlu, rybaření, lovu a řadě dalších činností. Tento den se slaví předváděním dovedností v krájení, nákupem nové sady nožů, a dokonce i porovnáváním a výměnou nožů s dalšími podobně smýšlejícími lidmi. Nezáleží na tom, zda jste zkušený rybář nebo kuchař, Národní den nožů je oslavou pro každého, kdo někdy tento nástroj použil.

Těžko říct, kdo a kdy s Národním dnem nožů začal, ale zdá se, že oslavy probíhají od roku 2011. Nůž je jedním z nejstarších nástrojů známých lidstvu, který byl vynalezen z potřeby přežití. Zpočátku se nože používaly jako primitivní nástroje ke kopání a stavbě, jako zbraně a k lovu, rybolovu a shánění potravy. Na rozdíl od dnešní doby bylo pro pravěké lidi běžné nosit nůž neustále u sebe. První nože byly vyrobeny z kamenů, protože broušené kamenné nástroje se staly dokonalejšími během pozdních litických období. Během doby měděné a bronzové se objevily kovové čepele, které rychle nahradily nože z kamene. Tyto nože však nebyly tak odolné jako jejich předchůdci. 


Během doby železné se nástroje staly pevnějšími a odolnějšími. Po železných nožích následovaly ocelové čepele a od té doby zůstaly v podstatě stejné. Dnes se nejčastěji používají ocelové čepele ze slitin železa, oblíbené jsou také kobaltové slitiny a titan. První nože neměly oddělenou rukojeť a čepel. Pro dekorativní účely a snadné používání se rukojeti začaly vyrábět z vyřezávaných kostí, dřeva a kovu. Dnes je dřevo jedním z nejoblíbenějších materiálů používaných na rukojeti nožů.

S vynálezem zavíracích nožů došlo také k nástupu samostatné rukojeti. Nože v současnosti slouží k mnoha různým účelům. Nože používáme k přípravě a konzumaci jídla, k lékařským účelům a k řezbářství. Existují různé typy kuchyňských nožů, jako jsou kuchařské, kuchyňské, příborové a nože na chleba. Většina nožů je cenově dostupná téměř pro každého, ale existují špičkové nože na zakázku, které se prodávají za neuvěřitelných 400 dolarů a více!

Pokud si u nás zakoupíte od 23.8.2024 - 31.8.2024 Zavírací nůž Outdoor Edge 3.5" Onyx EDC- Black,  tak Vám přidáme jako dárek zdarma brousek X 2-Step Sharpener od stejné značky 

.
.
.
.

 

 

 Akce platí do vyprodání zásob, slevy po dobu trvání akce na oba produkty neposkytujeme.